Παναγιώτα Πολυχρόνη-Giannino

Shiatsu practitioner

Γεννήθηκα το 1973 στην Αθήνα. Η μεγάλη κοινωνική αλλαγή που συντελούνταν την εποχή που μεγάλωνα, επηρέασε την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Αυτό, βέβαια, σε συνδυασμό με την ανατροφή από τους γονείς μου, δυο γνήσιων παραδοσιακών ανθρώπων, που έκαναν αξιοθαύμαστη προσπάθεια να αναταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που ζητούσε η εποχή.

Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήμουν και με οδηγό την παρατήρηση και προς τα μέσα και προς τα έξω, όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω σπουδές και επάγγελμα, μέσα από προσωπικά ερεθίσματα και αφουγκραζόμενη ενστικτωδώς τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής, προσανατολίστηκα στις ανθρωπιστικές σπουδές και συγκεκριμένα στην Ψυχολογία. ‘Ένιωθα ότι μέσα από τον κλάδο της ψυχολογίας, θα έβρισκα τις απαντήσεις στα βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο. Έτσι, σπούδασα Ψυχολογία στο Deree College (το Αμερικάνικο Κολλέγιο) απ’ όπου αποφοίτησα το 2000 και συγχρόνως εκπαιδεύτηκα στην Συστημική-Διαλεκτική Προσέγγιση στο Α.Κ.Μ.Α. (Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου), όπως αναπτύχθηκε από τον κύριο και την κυρία Βασιλείου. Παράλληλα, ξεκίνησα το 1998 εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Processwork (Δουλειά με Προσανατολισμό στη Διεργασία) με τις Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου και Λίλη Βασιλείου.

Μέσα από όλη αυτήν την εκπαιδευτική και όχι μόνο πορεία, το 2006 οδηγήθηκα στο Shiatsu, το οποίο ασκώ εδώ και 7 χρόνια. Εκπαιδεύτηκα στην 3ετή επαγγελματική εκπαίδευση στη σχολή «Oriental Medicine and Shiatsu Training Centre» (OM) στην Αθήνα, απ’ όπου αποφοίτησα το 2010. Από τότε ξεκίνησα μετεκπαίδευση στο Shiatsu με τους Clifford Andrews και Nicholas Pole στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα και με εποπτεία.

Παρακολουθώ και συμμετέχω σε σεμινάρια πρακτικής εξάσκησης και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα στο πλαίσιο της διάδοσης του Shiatsu στην Ελλάδα, προσέφερα εθελοντικά Shiatsu στο Ιατρείο Πόνου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο (2012-2014) και διεξάγω εργαστήρια και ομιλίες για την εξοικείωση του κοινού με αυτή τη φυσική μέθοδο αγωγής υγείας.

Διετέλεσα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου (ΕΛ.Ε.ΣΙ.) και εκπρόσωπός της στον ευρωπαϊκό φορέα European Shiatsu Federation (ESF) (2013-2014).

Η παρατήρηση, το εργαλείο της προσωπικής μου ανάπτυξης, είναι το χρυσό κλειδί για το άνοιγμα και τη διεύρυνση της επίγνωσης και η πρακτική άσκηση μέσα από την οποία την εμβαθύνω είναι ο διαλογισμός της φιλοσοφίας Zen.

Στο Shiatsu βρήκα τον κρίκο που συνδέει τα φαινομενικά ασύνδετα και αντίθετα. Στο Shiatsu παντρεύονται οι σπουδές μου στην Ψυχολογία με το συνειδητό άγγιγμα, την ουσία του Shiatsu, που είναι αυτό που θρέφει τον άνθρωπο, τον ξυπνάει στο «εδώ και τώρα» και συνδέει τη σωματική εμπειρία με τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Μου δίνει αφάνταστη χαρά σε κάθε συνεδρία Shiatsu να γίνομαι συνοδοιπόρος στο προσωπικό ταξίδι του καθενός και της καθεμιάς.

Το «Ανοιχτό Σχολείο» αγκάλιασε το Shiatsu με μεγάλη εμπιστοσύνη.

‘Οταν μου πρότεινε την ένταξη του Shiatsu στο πρόγραμμά του, ενθουσιάστηκα με αυτήν την προοπτική γιατί το «Ανοιχτό Σχολείο» με την μακρά του ιστορία και το έργο του, έχει αποδείξει ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεγαλώνει και εξελίσσεται συντονισμένος με τον παλμό της εποχής. Και αυτό αντανακλάται και στις δραστηριότητες που διαμορφώνει και στις συνεργασίες που αναπτύσσει....Και, τώρα, σε μια εποχή που επιτάσσει την ολιστική προσέγγιση σε όλους τους τομείς, το «Ανοιχτό Σχολείο» πρωτοπορεί και πάλι και καλύπτει σφαιρικά και πολύπλευρα τις ανάγκες του ανθρώπου και της οικογένειας.