Γιάννης Παναγόπουλος

Ψυχοθεραπευτής Ομάδας και Εκπαιδευτής Ενηλίκων

Ποιός;

Για περίπου 8 χρόνια προσέφερα σε αυτό που λέμε αποκατάσταση. Σαν φυσικοθεραπευτής γνώρισα από την καλή και την ανάποδη το σώμα μας, τα φυσικά του όρια και τις –συχνά- εντυπωσιακές του δυνατότητες. Ασχολούμενος με ανθρώπους κατάλαβα πως η δουλειά μου θα γινόταν καλύτερη αν είχα μια πληρέστερη «εσωτερική» τους εικόνα. Μια εικόνα των δυναμικών και των διεργασιών στις οποίες συμμετέχουν. Έτσι παράλληλα συνέχισα να εκπαιδεύομαι στη Συστημική προσέγγιση και στη Διεργασία Ομάδας. Η ατομική ευθύνη, η διαχείρηση των συναισθημάτων, η επίλυση συγκρούσεων, η επικοινωνία, η δυναμική ομάδας και οικογένειας, οι ρόλοι και τα πλαίσια στα οποία συμμετέχουμε, ο οραματισμός, η ανάδυση των δεξιοτήτων, η διαδικασία επιλογών και φυσικά οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία με τα οποία ασχολούμαι συστηματικά τα τελευταία χρόνια σαν επαγγελματίας ψυχοθεραπευτής και εκπαιδευτής ενηλίκων.

Τι;

Αξιοποιώντας τις γνώσεις αυτές τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο κατέληξα σε 3 βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, η επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι η πιο σημαντική επένδυση που μπορεί κάποιος να κάνει. Δεύτερον, το πεδίο της ανθρώπινης ανάπτυξης δεν έχει τέλος. Αν σταματήσεις να εξελίσεσαι η εποχή σε προσπερνά. Τρίτον, το κλειδί για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου το έχει ο ίδιος ο άνθρωπος. Οι καλύτερες και σημαντικότερες ποιότητες του ενυπάρχουν μέσα του και το μόνο που χρειάζεται εσύ να κάνεις είναι το να συμβάλεις στο να τις αναγνωρίσει και να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πού;

Σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια. Σε εταιρίες και οργανισμούς όπως η TNT Skypak, η SEB, η Novartis η Playmobil κα. Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Alba, το ΚΕΚ του Δήμου Αθηναίων και πολλά δημόσια σχολεία. Φυσικά τέλος, σε επίπεδο ατομικών συνεδριών, συνεδριών ομαδικής θεραπείας και ιδιωτικών ομάδων εκπαίδευσης ενηλίκων (σχολές γονέων, σεμινάρια επικοινωνίας, εκπαίδευση εκπαιδευτών κλπ).