Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη

MSc., Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας & Ομάδας

Ονομάζομαι Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη και είμαι Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΛΕΣΥΘ)

Το 2000 πήρα το πτυχίο μου στην ψυχολογία απο το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Deree College). Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα τα έκανα διδάσκοντας υπολογιστές σε παιδιά κι ενήλικες και δουλεύοντας ως ειδική παιδαγωγός με παιδιά που είχαν μαθησιακές δυσκολίες. Τότε ανακάλυψα και την μεγάλη μου αγάπη για την εκπαίδευση. Το γεγονός ότι και εγώ έχω δυσλεξία με βοήθησε στο να κατανοώ καλύτερα τις ανάγκες του μαθητή, να είμαι υπομονετική και να ψάχνω πάντα νέους και δημιουργικούς τρόπους μεταδόσεις της γνώσης.

Το 2003 , ορμώμενη απο την λαχτάρα μου να εξερευνήσω και άλλους πολιτισμούς και να δω πως η κουλτούρα μπορεί να επηρεάζει την ψυχοσύνθεση του ατόμου, έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Διαπολιτισμική Ψυχολογία (MSc in cross-cultural psychology) στο Brunel University του Λονδίνου.

Γυρίζοντας το 2004 στην Ελλάδα ξεκίνησα να δουλεύω πιο εντατικά με παιδιά. Παράλληλα άρχισαν και οι πρώτες συνεργασίες με εκπαιδευτικούς. Δουλεύοντας αρκετά με τα παιδιά μου έγινε ξεκάθαρο ότι εστιάζοντας μόνο στο παιδί ματαιοπονώ και ότι αν πραγματικά θέλω να βοηθήσω τα παιδιά χρειάζεται να κατανοήσω καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν. Έτσι άρχισα να εκπαιδεύομαι στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) πάνω στη Συστημική Προσέγγιση, την Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και τη Διεργασία Ομάδας.

Παράλληλα ανέλαβα τη διεύθυνση του περιοδικού Ανοιχτό Σχολείο και το 2007, θέλοντας να δημιουργήσω έναν χώρο που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα, δημιούργησα τον Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή μου στο ΑΚΜΑ απέκτησα τη δυνατότητα να μπορώ να δουλεύω σε πολλά επίπεδα παράλληλα. Να κατανοώ τις δυναμικές που αναπτύσσονται σε μια ομάδα (πχ στην οικογένεια, την τάξη ,ομάδα συνεργατών κτλ) και να βοηθάω τα μέλη της ομάδας να βρουν λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών.

Εδώ και 15 χρόνια δουλεύω με παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με εφήβους που προσπαθούν να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους, με γονείς γεμάτους αγωνίες και ερωτήματα, με ενήλικες που προσπαθούν να δώσουν καινούργιο νόημα στη ζωή τους, με εκπαιδευτικούς που θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην τάξη τους.

Εδώ και 15 χρόνια, μέσα από την σχέση που δημιουργώ με τους ανθρώπους που έχω απέναντί μου, μαθαίνω, εξελίσσομαι , γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και καλύτερος επαγγελματίας …

Μαγεύομαι από τον τρόπο που λειτουργούν οι ομάδες, συγκινούμαι με τον συμβολικό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά επικοινωνούν τις ανάγκες τους, συμπάσχω και εντυπωσιάζομαι με τους γονείς που γεμάτοι αγωνίες προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους. Σέβομαι και εκτιμώ τους ανθρώπους που δεσμεύονται , και παρόλη την δυσκολία προσπαθούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους να λειτουργούν………. Το μεγαλείο και η δύναμη της ανθρώπινης φύσης με μαγεύει… γι’ αυτό και αγαπώ τόσο πολύ τη δουλειά μου.